SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

badania wyniki

  • [...] o niepłodności. Na niektóre z przyczyn możemy mieć wpływ i poprawiać szansę uniknięcia niepłodności. Niewątpliwie jedną z nich będzie sposób naszego odżywiania. Jak wykazują badania, zdecydowanie warto odrzucić to, co popularnie nazywamy zachodnim trybem odżywiania.  Jeśli ktoś nie kojarzy, co najczęściej wchodzi w skład takiej diety, przypomnę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3373 Data: 2021-08-12 11:10:46
  • Rodzaj diety, a trójglicerydy i zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do odbudowy glikogenu mięśniowego i wątrobowego, co pozwala na przeprowadzenie kolejnego treningu. Trójglicerydy powstają w wątrobie z glicerolu i kwasów tłuszczowych. W badaniach powiązano podwyższone stężenia trójglicerydów z incydentami sercowo-naczyniowymi, w tym z progresją miażdżycy tętnic (współcześnie choroby sercowo-naczyniowe są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1611 Data: 2021-12-07 09:13:29
  • [...] wieku skazuje daną osobę na problemy z utrzymaniem masy ciała. Często jest odwrotnie. Wraz z biegiem lat może rosnąc świadomość zagrożeń, wiedza dotycząca odżywiania itd. W badaniach: Mężczyźni byli narażeni na prawie dwa i pół raza większe ryzyko na nadwagę/otyłość. Osoby aktywne zawodowo były narażone nawet na 50% większe ryzyko pojawienia się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1417 Data: 2022-09-14 07:38:41
  • Niedobór witaminy D jest nadal powszechny: badanie nastolatków w kilku krajach europejskich wykazało, że u 80% z nich stężenia witaminy D były dalekie od optymalnych. 40% nastolatków cierpiało z powodu niedoboru lub poważnego niedoboru witaminy D. Podobne były wnioski z innych badań przeprowadzonych w Europie, w których wykazano powszechność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1163 Data: 2022-12-28 12:47:21
  • Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie.  Jak bowiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 592 Data: 2023-11-27 13:58:35
  • Zamknij oczy i wyobraź sobie, że leżysz wygodnie, a delikatne dźwięki mis i dzwonków spływają po Tobie i otulają Cię niczym ciepły koc. Kojące wibracje rozchodzą się po Twoim ciele, uwalniając napięcie, które w sobie skrywałeś. Gdy zanurzasz się w głęboko medytacyjną przestrzeń, Twój umysł zostaje oczyszczony ze zbędnych myśli i zmartwień.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 380 Data: 2024-04-28 13:16:44
  • Dieta hCG - hit czy kit?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] tkanki tłuszczowej, gonadotropina kosmówkowa jest w stanie przynosić zadowalającą poprawę odtłuszczenia ciała u mężczyzn z niskim stężeniem testosteronu. Na przykład w badaniach Peter Y Liu i wsp., podawanie 5000 IU hCG 2 x w tygodniu przez 3 miesiące u mężczyzn w wieku 60-85 lat zaowocowało: wzrostem beztłuszczowej masy ciała o 2 kg, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4202 Data: 2018-12-26 14:42:30
  • [...] przekształcić się w tłuszcz”. Po prostu proteiny charakteryzuje kolosalny koszt przyswojenia, dlatego nieprawdopodobne jest, by utuczyły zawodnika. Wskazują na to liczne badania, które wielokrotnie przytaczałem. Czy może utuczyć nadmiar tłuszczów pokarmowych? Oczywiście. Tłuszcze są najbardziej energetycznym makroskładnikiem diety. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3767 Data: 2019-11-18 10:37:14
  • [...] sugerują, że azotyn sodu jest niebezpieczny dla zdrowia. Naukowcy bez ogródek ostrzegają przed tym popularnym składnikiem np. wysokoprzetworzonego mięsa. Owszem, istnieją badania sponsorowane przez mięsne lobby, które podważają szkodliwość E250. Kwestia mięsa Istnieje też silna propaganda, która głosi tezy w rodzaju: „Wędliny wyprodukowane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3786 Data: 2021-08-03 13:53:31
  • [...] HDL, LDL), stężenie trójglicerydów. Wbrew obiegowym, całkowicie błędnym opiniom nie należy nazywać transportera HDL „dobrym”, a LDL „złym” cholesterolem.  W rzeczywistości w badaniach naukowych oba rodzaje frakcji cholesterolu wiązały się z ryzykiem zdrowotnym. Jeśli „dobrego” HDL było za dużo, to również nie sprzyjał on długowieczności. Podobnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1396 Data: 2022-04-22 12:13:56
  • Najgłupsze mity dietetyczne, w które wierzymy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Trenując latami na siłowni, nie raz byliśmy świadkami opowieści, podczas których dosłownie więdły uszy. Pół biedy, jeśli powielane są one przez nowicjuszy. Gorzej, gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13802 Data: 2018-05-01 09:44:42
  • Ile owoców i warzyw dziennie? Nowe zalecenia WHO

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Owoce i warzywa są głównym źródłem witamin, błonnika i substancji fitochemicznych, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób i opóźniać proces starzenia się. Podczas gdy wciąż trwają spory o to, która dieta jest najlepsza, niewielu zaprzeczy, że warzywa są ważnym elementem niezależnie od tego, na jaką dietę się zdecydujemy. Podsumowując [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11169 Data: 2018-08-27 07:49:43
  • [...] W rzeczywistości porównywanie miodu z grupą dekstrometorfanu, nie wykazało różnic istotnych statystycznie dla żadnego wyniku. Jedynie statystycznie istotne wyniki tego badania, mówiące o tym, iż miód zmniejszał częstotliwość kaszlu bardziej, niż podawanie powietrza, można łatwo przypisać samemu efektowi placebo. „The Guardian” opublikował [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3058 Data: 2018-09-08 09:50:02
  • Tauryna a termoregulacja!

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] maksymalną, co jest typowe na zawodach), biegacze, kolarze i triathloniści. Wydaje się, iż tauryna skrywa wiele nieznanych jeszcze właściwości, dlatego warto śledzić nowe badania naukowe. Referencje: Rose WC. The amino acid requirements of adult man. Nutr Abstr Rev 1957;27:631–47. Yongqing Hou “Nutritionally Nonessential Amino [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1759 Data: 2019-05-29 10:27:27
  • [...] o 4%, co odpowiada 50 kcal (porównania REE w grupie, która nic nie robiła i w grupie aerobowej). Referencje: Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” Izabela Karwacka, Piotr Wiśniewski, Krzysztof Dworczak „Stany nagłe w tyreologii cz. I” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12930 Data: 2019-09-26 09:44:24
  • Czy aspartam jest szkodliwy i rakotwórczy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] samo, jak słońce, woda, temperatura, tlen czy nawet dowolne, uznawane za zdrowe jedzenie. Aspartam, który jest składnikiem diety od ponad 30 lat, został uwzględniony w wielu badaniach epidemiologicznych oceniających ryzyko wystąpienia raka mózgu, dróg moczowych, trzustki, endometrium oraz chłoniaków i białaczki. Aspartam z ryzyko raka - badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 524 Data: 2022-10-24 06:22:32
  • [...] klasycznych medykamentów, które wspomagają walkę m.in. z cukrzycą, jak metformina. Dawkowanie Dawka działająca prewencyjnie wynosi około 300-400 mg berberyny na dobę. W badaniach, w których wykazała silne właściwości obniżające cholesterol, wykorzystywano dawkę rzędu 1000 mg. Natomiast skuteczne działanie obniżające poziom cukru wykazywały [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27307 Data: 2017-05-12 23:25:43
  • Czy pełne mleko jest zdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Większość rodziców w dietach swoich pociech uwzględnia nabiał pod wieloma postaciami, czy to jogurty, serki wiejskie czy mleko. Często bywa tak, że zamiast pełnotłustych produktów mlecznych wybieramy te „odchudzone” z obawy przed dostarczeniem swoim dzieciom "zbędnej" dawki tłuszczy. Czy korzystanie z chudych produktów mlecznych jest dobrym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5972 Data: 2018-03-17 14:33:38
  • Czy dieta może chronić przed Alzheimerem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Choroba Alzheimera jest chorobą wyniszczającą, która pozbawia chorującego pamięci krótkotrwałej. Z biegiem czasu ta podstępna forma demencji stopniowo postępuje do momentu, że osoby dotknięte chorobą Alzheimera nie mogą dbać o siebie, nie rozpoznają bliskich. Dieta MIND - produkty zalecane Orzechy (5 porcji w tygodniu), zielone warzywa (3 porcje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 949 Data: 2019-03-17 09:52:08
  • Nandrolone poprawia metabolizm glukozy

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] konsekwencje dla sportowców. Wszelkie SAA i substancje pochodne są obecnie zakazane w sporcie, wyszczególnione na listach WADA („Anaboliki” w sekcji S1). W badaniach w 2014 r. wykazano, iż w grupie otrzymującej 1 mg nandrolonu na 100 g masy ciała szczura odnotowano ciekawe zmiany. Zastosowano 2.4 – 5.5 mg nandrolonu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1349 Data: 2019-04-12 10:41:43